3 pravidla pro výběr tiskárny etiket

Vybíráte do firmy tiskárny etiket a přemýšlíte, jak zvolit nejlepší variantu? Chcete řešení, které vám udělá dlouhou a spolehlivou službu? Objevte tři zásadní pravidla pro výběr tiskárny etiket.

Obsah článku

Nakoupit tiskárny etiket levně nebo dobře?

Pravidlo 1: Správný model tiskárny etiket

Pravidlo 2: Vhodný spotřební materiál pro tiskárnu etiket

Pravidlo 3: Údržba a čištění tiskárny etiket

Nakoupit tiskárny etiket levně nebo dobře?

To je odvěká otázka, kterou si při nákupu nových tiskáren etiket, strojů či systémů kladou všichni podnikatelé bez ohledu na velikost jejich provozu, ať se jedná o provozovatele poctivé kavárny nebo dodavatele špičkových technologických výrobků pro automobilky.  Dilema množství a kvality je tak při rozhodování stále aktuální a nabývá zvláštní důležitosti u moderních zařízení využívajících nové technologie.

Existuje proto spousta moudrých rad a rčení, jako např. že „nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat levné věci,“ jak správně volit při nákupu zařízení, od kterého se očekává dlouhá, náročná a kvalitní služba. V často nepřeberné změti informací se však ta nejvhodnější doporučení mohou snadno ztratit.

Na základě našich profesionálních zkušeností se pro vás při výběru termotransferové tiskárny etiket proto pokusíme tyto tipy a rady shrnout do tří základních pravidel. 

Pravidlo 1: Správný model tiskárny etiket

Když pořizujeme tiskárnu etiket, je zapotřebí alespoň přibližně znát předpokládaný objem tisku, včetně odhadu budoucího nárůstu. Na malé, většinou plastové stolní tiskárně etiket (například Zebra G série) je vhodné tisknout menší množství v denních dávkách maximálně pár set kusů etiket. Nárazově lze na této tiskárně etiket vytisknout i větší objem, nesmí se to však stát pravidlem. 

Na větší denní objemy tisku jsou k dispozici průmyslové tiskárny etiket, které jsou na velké množství etiket konstruované (např. Zebra Z série nebo Xi série).

Berte v potaz také DPI u tiskáren etiket

Velkou roli ve výběru hraje též tiskové rozlišení, tzv. DPI tiskárny etiket (počet tiskových bodů na palec). Nejrozšířenější rozlišení tiskáren etiket je 203 DPI, neboli osm tiskových bodů na milimetr. Ač se to zdá málo, pro většinu běžných průmyslových aplikací je to dostatečné. 

V aplikacích, kde je požadováno velmi drobné písmo, je pak možné použít tiskovou hlavu s rozlišením 300 DPI (12 bodů na mm) nebo dokonce 600 DPI (24 bodů na mm).

U čárových kódů je však vyšší tiskové rozlišení, možná překvapivě, daleko méně vhodné, neboť může provozovatele tiskárny etiket vést k tištění co možná nejmenších symbolů. Takové symboly však mohou být ve většině případů za hranicí možností snímacích zařízení a jsou pak nepoužitelné.

Ukázka využití tiskáren etiket v praxi

Pravidlo 2: Vhodný spotřební materiál pro tiskárnu etiket

Každý profesionál patří k zastáncům používání značkového spotřebního materiálu od dodavatele tiskárny etiket. To však není pouhý marketingový trik, ale desetiletí zkušeností z mnoha set aplikací, které kvalitní prodejce za svou kariéru uskutečnil.

Samozřejmě že lze nakoupit i kvalitní a většinou též levnější „neznačkový“ spotřební materiál. Výběr optimální kombinace TTR pásky a etikety si však často vyžádá neúměrně mnoho času.

Nejhorší variantou je pak koupě toho nejlevnějšího „akčního“ zboží. Ta správná kombinace totiž závisí na požadavcích konkrétní aplikace. Tisková hlava je navíc poměrně citlivá na nesprávné zacházení, a jelikož je zároveň nejdražší součástí tiskárny etiket (její cena může dosáhnout až 50 % celkové ceny zařízení), vyplatí se o ni pečovat.

Mezi faktory spotřebního materiálu, které přispívají k dlouhé životnosti tiskové hlavy, patří především:

Vnější a vnitřní návin u tiskárny etiket

Každý výrobce tiskáren etiket používá u všech svých zařízení právě jeden z nich. Instalace opačně navinuté TTR pásky většinou nevratně poškodí tiskovou hlavu. 

Ochranná vrstva

Jen kvalitní TTR pásky mají ochrannou vrstvu, která neobrušuje hlavu tiskáren etiket.

Okraje TTR pásky

Originální pásky pro tiskárny etiket mají odborně zpracované okraje, které neobrušují hlavu. TTR páska by měla být vždy o několik milimetrů širší, než je potiskovaný materiál včetně případného nosného silikonového pásu a případný prach, nečistoty a zbytky lepidla pak ulpí na odvinuté pásce a nikoli na hlavě tiskárny etiket.

Dutinka TTR pásky a maximální návin

Nevhodná dutinka nezaručuje správné napnutí pásky a často tak dochází k jejímu opakovanému zvlnění. Hlava tiskárny etiket se tím obrušuje a tisk je nekvalitní.

Materiál TTR pásky

Každý potiskovaný materiál (papír, polyetylen, keramika, kov atp.) a požadavky konkrétní aplikace vyžadují vhodný materiál pásky. Na trhu jsou pásky na bázi vosku (na papírové etikety), pryskyřice (potisk syntetických etiket) a jejich kombinace s různým poměrem pryskyřice a vosku.

Pravidlo 3: Údržba a čištění tiskárny etiket

Každý výrobce tiskáren etiket doporučuje odborný servis, aby byla zachována záruka dlouhodobé kvality tisku a funkčnosti zařízení. Dodavatel by měl navíc při návrhu servisních limitů přihlédnout ke specifickým podmínkám konkrétní aplikace.

Všeobecně se pro prodloužení životnosti tiskárny etiket a průběžné vysoké kvality tisku doporučuje její pravidelné čištění, nejlépe po každé pásce nebo např. po dokončení tiskové sestavy. Výrobci tiskáren etiket pro tuto pravidelnou údržbu pak dodávají speciální čistící sady, tužky, tampony apod.

Co očekávat od kvalitního dodavatele tiskáren etiket

Kvalitní dodavatelé tiskáren etiket obvykle poskytují svým partnerům k prodávaným zařízením servisní smlouvu. Její běžnou součástí jsou pak pravidelné dodávky odborných čistících prostředků, kalendář pravidelných kontrol a údržby zařízení a časový rámec technické pomoci v případě poruchy tiskárny.

V dnešní době je však ke všeobecnému neprospěchu hlavním kritériem při výběru zařízení jeho cena. V případě výrobních zařízení, kam, ač si to často neuvědomujeme, spadají i termotransferové tiskárny etiket, by tomu ale takto úplně být nemělo. 

Termotransferové tiskárny etiket lze sice snadno a poměrně levně pořídit na internetu, koncové výdaje jsou však nakonec výrazně vyšší. Za 20 let v oboru jsme zatím nenarazili na reálný případ, kdy by se takové šetření ve výsledku vyplatilo. Věnujte proto výběru nejen tiskárny etiket. Ale především dobrého dodavatele zvláštní pozornost.

Poradíme Vám s výběrem vhodné tiskárny etiket, kontaktujte nás.

nezávazná konzultace