Připravte se na konec Windows v mobilních terminálech včasným přechodem na Android

Podpora společnosti Microsoft pro mobilní operační systémy Windows končí. Právě teď je nejlepší čas přejít na hardware s Androidem. Pokud zaspíte, komplikace vás neminou. Co s sebou přináší tyto změny? Proč je Android jediné možné řešení?

Zákazníci se potýkají s kritickým rozhodnutím: Jak se správně a včas připravit na přechod operačního systému, když Microsoft postupně ukončuje podporu pro Windows CE a Windows Embedded Mobile.

V lepším případě už přechod řeší a vytvářejí nebo už mají vytvořenou strategii. V horším se o “smrti” Windows pro průmyslová mobilní zařízení dozvídají na poslední chvíli a mají plné ruce práce, aby stihly zasáhnout.

Pokud jste přechod ještě nezačali řešit, teď je ideální chvíle

Obsah článku:

Konec mobilního systému Windows = konec podpory a začátek problémů 
Efektivní investice ovlivní vaše podnikání na mnoho let dopředu
Přejít na Android se vyplatí. A to nejen kvůli konci Windows
Největší výhody mobilních terminálů s Android
Spojte se s odborníky, kteří za vás vyřeší přechod komplexně

Konec mobilního systému Windows = konec podpory a začátek problémů

Konec Windows CE a Embedded Mobile znamená, že vaše zařízení (jako například mobilní terminály či odolné tablety) s těmito operačními systémy již nebudou dostávat bezpečnostní záplaty systému, ani aktualizace softwaru.

Možná si řeknete, že to nevadí, protože zařízení budou stále fungovat. Vystavujete se však potenciálnímu nebezpečí virů a škodlivého softwaru. A nejen to. Zastaralý Windows na modernější Android ztrácí v mnoha ohledech.

Pokud navíc obměnu hardware neustále odkládáte, dřív nebo později vzniknou další nečekané komplikace. Starý hardware, ani náhradní díly již pomalu přestávají být dostupné, což v konečném důsledku může znamenat ohrožení celého vašeho podnikání.

Oficiální data vztahující se ke konci systémů: 

10. června 2018: Windows Embedded CE 6.0

9. června 2019: Windows Embedded 8.1

14. ledna 2020: Windows Embedded Handheld 6.5

Windows už není konkurenceschopné řešení, Android roste

Operační systém Windows byl pro průmyslová mobilní zařízení dlouhá léta jedničkou. Jenže už přestává být životaschopnou volbou, protože Android ho převyšuje v mnoha směrech, o kterých si povíme níže.

Podle průzkumu VDC Research vzrostl celkový podíl operačního systému Android na všech mobilních zařízeních mezi roky 2015 a 2016 z 24% na 37 %, zatímco operační systémy Windows Embedded a Handheld 6.5X klesl ze 49 % na 39 %.

Čísla hovoří jasně a přechod na Android je nevyhnutelný.

Zvažte také výměnu hardware – myslete na budoucnost

Přechod z Windows na Android není pouze o softwaru. Je nutné také zhodnotit současný stav hardwaru, který chcete používat s novým operačním systémem. Některé terminály a tablety podporují pouze mobilní Windows, jiné zvládnou Windows i Android.

Nejlepším řešením je však kompletně upgradovat na flexibilnější řešení. Žádné budoucí změny softwaru, ani další upgrady nebudou problém. Nečekají vás tak další nepředpokládané náklady. Po nasazení modernějšího řešení totiž získáte další benefity, o kterých se dočtete dál.

Efektivní investice ovlivní vaše podnikání na mnoho let dopředu

Je třeba si uvědomit, že tento přechod pozitivně ovlivní vaše podnikání v příštích letech. Moderní průmyslové mobilní terminály jsou postaveny tak, aby vydržely a sloužily celá léta.

V tuto chvíli tak neřešíte pouze nutnost přechodu na Android kvůli konci Windows, ale vlastně dáváte nový směr vlastnímu podnikání, který je díky vývoji technologií nevyhnutelný a potřebný k udržení efektivního chodu firmy, skladu či logistického centra.

Zastaralé mobilní terminály s Windows neposkytují dostatečný výkon

Očekávání spotřebitelů se neustále zvyšují: Rychlost doručování a dostupnost produktů jdou ruku v ruce se zefektivněním skladových operací. Chcete-li v nabité konkurenci obstát, modernizace je nutností.

Zastaralá zařízení s Windows nejsou schopna v průmyslovém prostředí nabídnout výkon, který potřebujete: Nebyla navržena tak, aby vyhovovala rychlosti a objemu dnešní ekonomiky.

Přejít na Android se vyplatí. A to nejen kvůli konci Windows

Konec Windows pro průmyslové mobilní terminály neznamená konec světa. Jistě, Windows měl vždy velké know-how a kvalitní vývojářskou základnu. Kromě toho vyvinul pro kapesní počítače s operačními systémy Windows CE a Embedded Mobile řadu aplikací, včetně správy skladu, služeb v terénu, dodávek apod.

Android na druhou stranu přebral otěže, nejen ve spotřebitelském průmyslu. Je to nejběžnější a nejpoužívanější systém používaný v mobilních telefonech. A tento trend prostupuje i do průmyslových a skladových aplikací. Vždyť špičkoví výrobci průmyslového moderního hardwaru, jako je například Zebra, používají výhradně Android.

Největší výhody mobilních terminálů s Androidem: Bezpečnost, rychlejší a flexibilnější provoz

Android jako nejrozšířenější mobilní systém pro běžné uživatele chytrých telefonů přelévá své výhody i do průmyslového prostředí. Mezi nejzajímavější benefity, které po přechodu oceníte, patří:

Intuitivní rozhraní pro větší rychlost plnění zakázek 

Ovládání rozhraní systému Android je jednoduché a intuitivní: Díky propracovanosti, ale také díky tomu, že se v dotykovém případě podobá ovládání chytrého telefonu. Obsluha terminálu tak pracuje rychle a podává kvalitní pracovní výkon.

Společnost Zebra, výrobce mobilních Android terminálů, testovala klasické tlačítkové zařízení a terminál TC8000. Došla k závěru, že kombinace systému Android a moderní technologie dotykové obrazovky umožnila o 40 % rychlejší zadávání dat.

Intuitivní rozhraní také snižuje náklady na zaškolování obsluhy, která se rychle zorientuje.

Jednoduché přizpůsobení pro snadné ovládání a nižší chybovost

Díky systému Android si rozhraní mobilního terminálu obsluha přizpůsobí svým potřebám. Může si přidávat softwarová tlačítka, klávesnice na obrazovce, fotografie produktů pro spolehlivé vychystávání apod. Díky tomu minimalizuje riziko “přeťuknutí” a sníží chybovost.

Vysoká úroveň bezpečnosti s balíčkem Mobility DNA

Mnozí majitelé mají při přechodu z Windows na Android v průmyslovém prostředí strach z bezpečnosti. Tyto obavy však nejsou na místě. Pokud využijete při přechodu například mobilní Android terminály Zebra, současně získáte naditý balíček Mobility DNA, který mimo jiné obsahuje:

EMM Tool Kit: Konfigurace systému Android, rozvoj správy a funkcí bez aktualizace serveru.

Mobility Extension: Bezpečnost a ochrana ve stupni Enterprise.

LifeGuard ™: Až 7 let zabezpečení operačního systému.

Možnost vývoje Android aplikací pro specifické potřeby

Běžný software nemusí vždy pokrývat všechny potřeby zákazníků. I když je spojení systému Android s terminály Zebra na velmi vysoké úrovni a dodávaný software obvykle stačí, nabízí se možnost úpravynebo tvorby zcela nové aplikace.

V tomto případě je mnohem snazší vyvíjet Android než Windows díky propracované platformě pro tvorbu nových aplikací pro průmyslové mobilní terminály. 

Napojení na stávající ERP systém – jednoduše díky terminálové emulaci

Pracujete řady let se systémy Windows CE a Embedded Mobile a bojíte se, že při přechodu na Android nastanou potíže s napojením na stávající ERP systém?

Terminálové emulace představují jeden z nejběžnějších způsobů, jak napojit průmyslové mobilní zařízení k hostitelským systémům. Vyměnit “zelenou obrazovku” tak můžete automaticky a bez programování.

Tak jako se pro Windows CE používají emulace Wavelink, pro Android existuje klient terminálové emulace All-touch. All-touch je nejkomplexnějším řešením pro přístup, správu a udržování připojení k aplikacím pracujícím v hostitelských systémech.

All-touch plně nahrazuje zastaralé terminálové emulace určené výhradně pro mobilní zařízení s fyzickou klávesnicí a je dostupná pro terminály Zebra se systémem Android.

Spojte se s odborníky, kteří za vás vyřeší přechod kompletně

Přechod z Windows na Android v průmyslovém prostředí s sebou nese některá rizika. Pokud problém řešíte například na poslední chvíli, mohli byste zbytečně chybovat.

Vhodné je tedy vybrat si poskytovatele softwaru a hardwaru, který:

  • Vám pomůže orientovat se v procesu přechodu.
  • Zodpoví vám všechny dotazy.
  • Vyřeší problém kompatibilityintegrace a budoucích potřeb.
  • Má prokazatelné zkušenosti v oboru.
  • Nabídne vám komplexní řešení pro bezproblémové fungování.

Spolehněte se na nás při přechodu na Android v průmyslovém prostředí. V oboru se pohybujeme přes 20 let a specializujeme se na systémovou integraci mobilních podnikových řešení a vlastní vývoj software.

Svěřte se do naší péče. Domluvte is nezávislou konzultaci.