Výhody 5G sítí v průmyslu. Proč se vybavit průmyslovými tablety podporujícími tuto moderní technologii?

5G technologie začínají vládnout. A to nejen v běžném životě, ale také v průmyslovém prostředí. Zjistěte, jaké jsou přínosy využití 5G technologie ve výrobě a logistice. Objevte nejmodernější průmyslové tablety, které tuhle technologii podporují. 

 

Obsah článku

Výhody 5G technologie nejen v průmyslu

Rozdíl mezi Wi-Fi a 5G technologií v průmyslové praxi 

Příklad praktického využití 5G sítě v průmyslu 

Výkonnější řešení díky moderním zařízením s technologií 5G

 

Výhody 5G technologie nejen v průmyslu

O 5G sítích se stále více mluví. Může za to fakt, že 5G technologie je na vzestupu a běžní uživatelé ji mohou využít na stále větším území v České republice. Výhody 5G sítě jsou však spojované také s průmyslem. Zde jsou hlavní obecnější benefity:

  • Kapacita sítě je obrovská, v jeden moment zvládne připojit mnohonásobně více zařízení. Logistické centrum tak může do práce zapojit manipulační roboty, autonomní vozíky, ale i nejrůznější čidla a senzory, aniž by to zpomalovalo její chod.
     
  • Extrémně nízká odezva zařízení do deseti milisekund je další zásadní výhoda nastupující 5G sítě, která se postará o rychlý přenos dat a naprostou plynulost, a tím i bezpečnost v každodenním provozu.
     
  • Vzduchem šířený 5G signál se dá vystavět a rozvést prakticky kdekoliv. Odpadne tak nutnost budovat ve velkých halách složitou a neflexibilní infrastrukturu, jako je to teď například u LAN sítí. Zároveň přináší naprostou volnost v možnosti uspořádání a přestavby logistických areálů.
     
  • 5G síť pronikne i do špatně prostupných míst, kde se jinak musí kontrolovat, jestli je na místě například dostatek Wi-Fi routerů, které signál dostanou skutečně tam, kam je potřeba.
     
  • Z hlediska případných kyber hrozeb je nabourání se do privátní firemní 5G sítě prakticky nemožné a přináší tak nejbezpečnější způsob připojení.
     
  • K 5G síti je možné připojit všechna zařízení, tedy nejen stroje a samočinná vozítka, ale například i čtečky čárových nebo RFID kódů. 

Jaký mají vliv tyto přednosti 5G sítí na chod logistických center nebo výrobních podniků? 5G sítě přispívají k účinnější automatizaci a ke všem procesům. Pokud vezmeme jako příklad inventarizaci, dojde ke zjednodušení, zrychlení a zpřesnění. 

 

Rozdíl mezi Wi-Fi a 5G technologií v průmyslové praxi

Wi-Fi by se mohla zdát jako jednoduché a dostupné řešení, které lze snadno umístit na strop haly nebo provozu. Wi-Fi však pracuje na bezlicenčních frekvencích, které nejsou nijak regulované státem. Díky tomu si síť může postavit kdokoliv. Jenže také nikdo neřeší případné rušení signálu, kvůli kterému Wi-Fi často zpomaluje nebo úplně vypadává. 

I kdyby v provozu přišel sekundový výpadek sítě, může to mít obrovský vliv na výroby. Například pokud se do přístroje nahrává software…

Výkonnější 5G sítě zcela předcházejí podobným problémům. Fungují v licencovaných pásmech a jsou chráněné proti rušení. S 5G sítěmi se není třeba obávat přetížení, nedostatečné rychlosti nebo vysoké odezvy sítě. 
Představte si například samohybný skladový vozík v akci. Pokud má daná síť dostatečně velkou kapacitu a nízkou latenci, funguje naprosto podle předpokladů. Dokáže například bezpečně zastavit před případnou srážkou s pracovníkem skladu. Pokud by to tak nefungovalo, mohlo by dojít třeba i k neštěstí… 

5G při průmyslových operací s terminály Zebra MC9400

 

Příklad praktického využití 5G sítě v průmyslu

Jak už jsme zmínili výše, zásadními výhodami 5G sítě jsou vysoká přenosová rychlost a nízká latence v řádech milisekund. Když si k tomu připočtete nadstandardní kapacitu (může být připojeno až milion zařízení na km2), dostávají firmy do ruky nástroj, se kterým mohou přenést i tu nejvýkonnější výpočetní techniku mimo hlavní průmyslové haly. To znamená, že není nutné budovat nové technologie uvnitř, ale přesunout je „za zeď“. 

Pokud tedy firma potřebuje k výrobě velmi drahý průmyslový počítač, nemusí jej bezpodmínečně umisťovat přímo do výroby, kde panují náročné podmínky jako nadměrná prašnost, teplota nebo vibrace. Místo toho je možné levnější hardware a umístit ho například do IT místnosti. Komunikace probíhá na dálku bez problému, což je dáno právě nízkou latencí 5G sítě. 

Možností, jak využít 5G sítí v průmyslu, je spoustu. Některé jsou velmi jednoduché. Jde například o odolné průmyslové tablety vybavené touto technologií. 

 

Výkonnější řešení díky moderním zařízením s technologií 5G

Technologie jde stále kupředu. A s ní také naše řešení, která navrhujeme pro různá odvětví, jako je skladování, obchod, výroba nebo zdravotnictví. Pokud chcete využívat spolehlivou 5G síť, vždycky do řešení zvolíme špičkový výrobek. Mezi zařízení, která patří mezi nejoblíbenější na trhu a jsou vybavené 5G, patří například:

Pokud potřebujete navrhnout spolehlivé řešení, obraťte se na ESP. 

nezávazná konzultace