Co jsou to EAN kódy a k čemu slouží? 

Ať už se na trh chystáte uvést nový výrobek nebo jste se rozhodli prodávat zboží, pravděpodobně vás zajímá, co jsou to EAN kódy. V článku zjistíte, k čemu slouží, jaké existují druhy a jak je získat. 

Obsah článku

Co jsou to EAN kódy?

K čemu jsou EAN kódy potřeba?

Typy EAN kódů

Kde EAN kód získat?

EAN kódy –⁠ European Article Numbering

EAN kód (čárový kód) je řada několika písmen a čísel v jedinečném pořadí, která pomáhá snadno identifikovat položky. Je to způsob jednoznačného značení zboží, který je nezbytný pro každý maloobchod, řetězec nebo internetový obchod. 

EAN kódy obsahují 12 nebo 13 čísel, které doplňují čárový kód. Můžete si ho představit jako unikátní otisk prstu – žádný není stejný. 

Typickým případem, kdy se běžné setkáváte s EAN kódy, je nakupování třeba v supermarketu. Pokladní naskenuje kód pomocí čtečky a informace z něj se dostanou do pokladny. 

Zásadní je, že EAN kódy usnadňují prodej a další procesy spojené se skladováním či expedicí v maloobchodě prodejcům, dodavatelům, výrobcům, ale také spotřebitelům:

  • Snadná a rychlá dohledatelnost konkrétních položek. 
  • Minimalizace lidských chyb při zpracování dat. 
  • Vytvoření standardizovaného systému, který eliminuje neefektivní označování.

K čemu jsou EAN kódy potřeba?

Použití EAN kódů pro jednoznačnou identifikaci zboží je prakticky nezbytné. Značení zjednodušuje pohyb zboží v řetězci. Pokud například vyrábíte textilní výrobky, potřebujete EAN kód pro každou položku, která je unikátní. 

Pokud prodáváte doplňky s různými barvami a vzory, budete se muset rozhodnout, kolik jedinečných kódů je nutné získat.

EAN kódy jsou běžným způsobem označování i v ecommerce. Například Amazon vyžaduje u všech produktů povinnou identifikaci EAN kódy. Existují ale také výjimečné případy, kdy EAN kód nepotřebujete. Například u Amazonu lze požádat o výjimku… 

Typy EAN kódů –⁠ nejpoužívanější EAN8 a EAN13

Existuje několik druhů EAN kódů. Tyto jsou nejběžnější. 

Kód EAN8

EAN8 kódy jsou složené z 8 číslic. Používají se k identifikaci výrobce zboží. EAN8 kódy jsou primárně určeny pro položky, které mají omezený prostor pro označení.

Kód EAN13

EAN13 kódy jsou klasické kódy s kompletním kódováním GTIN. Jsou nejpoužívanějšími pro označování produktů prodávaných v maloobchodech nebo supermarketech.

Kód EAN128

Tyto EAN kódy mají univerzální využití pro značení položek v logistice nebo maloobchodě

Kde EAN kód získat?

Nejjednodušší je kontaktovat společnost GS1, která EAN kódy uděluje. GS1 sídlí v Bruselu, ale její pobočku najdete i u nás. Přestože je to nezisková organizace, registrace do systému a generování EAN kódů něco stojí… 

Tady najdete podmínky registrace a ceník.

Chcete se technologii čárového kódu a jeho využití ve vaší společnosti dozvědět víc? Ozvěte se nám.