5 nejčastějších chyb při tisku čárového kódu aneb proč zbytečně neexperimentovat

Přemýšlíte, jakou technologii pro tisk čárových kódů zvolit? Chcete nejlepší řešení? Tím je bezesporu termotransferový tisk. Je třeba ale dát pozor na 5 nejběžnějších chyb, které způsobuje výhradně lidský faktor. Zjistěte, které to jsou a jak se jim vyhnout.

Obsah článku

Jak to obvykle chodí při tisku čárových kódů

Nejlepší technologie tisku čárového kódu, nejhorší výsledky

Nevhodná kombinace materiálu při tisku čárového kódu

Nesprávná velikost etiket při tisku čárového kód

Nedodržení ochranné zóny při tisku

Nekvalitní tisk čárového kódu a vypálené body

A přitom při tisku čárového kódu stačí tak málo

Jak to obvykle chodí při tisku čárových kódů

Minulý měsíc jsme dokončili kontrolu kvality čárových kódů pro jeden velký obchodní řetězec. Rutina. Změřilo se, výsledky, především ty nevyhovující, se zaslaly dodavatelům, postrašilo se možnými důsledky ze strany obchodního řetězce a hotovo. 

Když se nějaký producent ozval, vysvětlilo se mu kde je chyba a jak sjednat nápravu. Pevně jsem věřil, že takhle jednoduché to bude i na ČVUT. Ale to jsem se mýlil. Tady se jde na všechno vědecky. 

První věc, co se po rozeslání výsledků měření udělala, byly analýzy. Pracovat se zjištěnými daty. Třídit je podle různých hledisek, faktorů, oborů atd. Jedním takovým zajímavým případem bylo rozdělení chybovosti podle tiskových technologií použitých pro tisk čárového kódu na obalu. Výsledky byly pro mě velmi překvapivé, neboť nejhůře dopadl termotransferový tisk.

Nejlepší technologie tisku čárového kódu, nejhorší výsledky

Prakticky celý svůj život vštěpuju lidem myšlenku, že pro tisk čárového kódu neexistuje lepší technologie než termotransferový tisk. Logicky vzato: Tato technologie byla vyvinuta speciálně pro tisk lineárních a dvoudimenzionálních kódů se znalostí všech úskalí a úzkých míst jejich produkce. 

Technologie, která vyniká svojí jednoduchostí v předtiskové fázi, přesností vlastního tisku a dlouhodobou trvanlivostí při zachování jakosti, skončí na konci. Úplně nejhorší. Jak je to možné!? 

Pustil jsem se tedy do analýzy vzorků, které jsme při tisku čárových kódů testovali. A tentokrát jsem výsledky překvapen nebyl. Pořadí nejčastějších chyb bylo následující:

  1. Vypálené tiskové body
  2. Nekvalitní tisk čárového kódu
  3. Nedodržené ochranné zóny
  4. Nesprávná velikost
  5. Nevhodná kombinace materiálu

Přiznám se, že jsem si v duchu oddechl. Všechny výše uvedené nedostatky nespadají do technologických chyb, ale jdou na vrub lidskému faktoru, který lze při tisku čárových kódů ovlivnit.

Vezměme to od konce, od těch méně závažných a častých:

Nevhodná kombinace materiálu při tisku čárového kódu

Jestliže nám výrobce tiskáren, např. Zebra Technologies, doporučuje používat originální TTR pásky a etikety při tisku čárového kódu, není to kvůli tomu, že by na nás chtěli a priori vydělat. 

Pravda, originální spotřební materiál je dražší, ale to je spojeno s kvalitou použitých materiálů. Na kontrolovaných vzorcích bylo jasně viditelné, jak jsou etikety „chlupaté“, barva nedrží, praská a drolí se. V neposlední řadě je nedostatečně kontrastní (přesněji není černá, ale šedivá). 

V několika případech bylo jasně patrné, že některá nepotištěná místa nejsou způsobena vypálením tiskových bodů, ale jejich obroušením vlivem nevhodně použitého spotřebního materiálu.

Tisk čárového kódu v praxi

Nesprávná velikost etiket při tisku čárového kódu

Nutno přiznat, že termotransferový tisk má relativně malé tiskové rozlišení, tzv. DPI. To má za následek výrazné zmenšení velikostní škály použitých symbolů. U nejpoužívanějšího symbolu EAN-13 a rozlišení 203 DPI (8 tiskových bodů na milimetr) je tak možné použít tři, s přimhouřením očí čtyři velikosti symbolu. 

Při této tiskové technologii proto není rozumné pro tvorbu čárového kódu používat vektorové programy, neboť ty ve většině případů dovolují jakoukoliv velikost, kterou poté tiskárna není schopna dostatečně kvalitně vytisknout. 

Nedodržení ochranné zóny při tisku

Stalo se už koloritem v kotlině české, moravské a slezské využít pro tisk čárového kódu každé volné místo na etiketě, aby se minimalizovaly náklady. Že je to ve většině případů kontraproduktivní, je zcela jasné. 

Pominu-li fakt, že producent dnes neví (a často bohužel ani nestíhá vědět), jaké údaje na obalu mít musí a jaké ne, objevují se v prostoru ochranných zón před a za čárovým kódem různé piktogramy, texty, obrázky atd., které ve většině případů způsobí, že je symbol prakticky nečitelný a zboží tak obtížně prodejné.

Nekvalitní tisk čárového kódu a vypálené body

Oba tyto neduhy jdou spolu ruku v ruce. V obou případech se totiž jedná o nedodržení technologických požadavků obsluhou tiskárny při tisku čárového kódu. 

Nesprávně nastavená teplota či rychlost tisku přímo ovlivňují nejen samotnou kvalitu tisku, ale především trvanlivost tiskové hlavy. Totéž by se dalo říci o pravidelném čištění tiskové hlavy doporučenými prostředky. 

Na tiskové body se lepí prachové částice, zbytky lepidla z etiket a další nečistoty, které při jejich neodstranění způsobí přehřívání tiskového bodu a mohou způsobit i jeho destrukci. V tomto místě přestane tiskárna tisknout a v symbolech a textech zůstávají bílá místa. Je-li toto místo v prostoru, kde má být čára, je výsledný symbol nesnímatelný.

A přitom při tisku čárového kódu stačí tak málo… 

Optimální nastavení pro konkrétní používaný materiál provede dobrý dodavatel hned při instalaci tiskárny. Při změně používaného materiálu lze nastavení provést samostatně, doporučuji však alespoň konzultaci s technikem

Čištění tiskové hlavy s originální čisticí sadou je velmi účinné a jednoduché, zvládne ho úplně každý. A kdo by si přesto ani na jedno netroufal, je tu možnost servisní smlouvy s dodavatelem zařízení. 

Těch pár investovaných korun se vrátí velmi brzy. Je to příjemný pocit, když je o zařízení profesionálně postaráno, navíc s jistotou dlouhodobé kvality tisku. Zvláště když si uvědomíme, že nová tisková hlava stává tolik, co polovina celé tiskárny.

Při volbě vhodného materiálu neexperimentujte a poraďte se s odborníky. Naši specialisté jsou připraveni pomoci vám s výběrem vhodné technologie pro tisk čárových kódů.