RFID čtečky. Jak vybrat, jak fungují a kde se nejlépe uplatní?

RFID čtečky jsou základním prvkem mnoha řešení identifikace v retailu, logistice, průmyslu a zdravotnictví. Co zvážit před výběrem RFID čtečky? Jak pracují a co všechno umí? Dozvíte se v článku.

Obsah článku

Co je to RFID čtečka?

Jak fungují RFID čtečky?

Na co myslet při výběru RFID čtečky?

5 výhod RFID čteček značky Zebra 

RFID čtečky a jejich uplatnění

Co je to RFID čtečka

RFID je automatická identifikační technologie, kde jsou data zapsaná v RFID tagu naskenována RFID čtečkou za použití radiového elektromagnetického vlnění do databáze. Princip je podobný technologii čárového kódu s tím rozdílem, že RFID čtečka k zachycení dat z tagu používá radiové vlny místo optického snímání. 

RFID čtečka (RFID snímač) je v podstatě radiofrekvenční vysílač a přijímač řízený mikroprocesorem nebo digitálním signálním procesorem. Snímač s použitím připojené antény čte data z tagů a následně je předává počítači ke zpracování.

RFID čtečka nevyžaduje pro přečtení uložených dat přímou viditelnost – to je jednou z klíčových charakteristik RFID systému.

RFID má však oproti technologii čárových kódů několik dalších výhod:

  • Data z tagů dokáže RFID čtečka číst bez přímé viditelnosti. 
  • Data naskenovaná RFID čtečkou lze snadno změnit. 
  • RFID čtečky vynikají vysokou spolehlivostí i za extrémních podmínek. 
  • RFID čtečky zajišťují velmi rychlé čtení přinášející výraznou úsporu času. 

Jak fungují RFID čtečky – podrobný popis

RFID patří do skupiny technologií pro automatickou identifikaci a sběr dat – AIDC. Metody AIDC dokáží automaticky identifikovat objekty, shromažďovat o nich data a zadávat tato data přímo do výpočetních systémů s minimálním nebo dokonce žádným zásahem člověka. 

Informace jsou odesílány a načítány z tagů pomocí RFID čtečky, která využívá rádiové vlny. U pasivních systémů, které jsou nejrozšířenější, vytvoří RFID čtečka elektromagnetické pole, které „probudí“ tag a poskytne mu energii pro odpověď prostřednictvím tzv. backscatteru. 

U aktivních systémů je baterie umístěná v tagu použita pro zvýšení efektivního dosahu tagu a podporu dalších funkcí, které pasivní tagy nemají. Například snímání fyzikálních veličin jako je teplota, tlak, vlhkost apod. (tyto tagy souhrnně označujeme jako tzv. transpondery a dataloggery). 

Data shromážděná z tagů jsou pomocí snímače v RFID čtečce odeslána přes komunikační rozhraní (kabelové LAN nebo bezdrátové WLAN) do hostitelského počítačového systému stejným způsobem, jako jsou data získaná snímáním čárových kódů zachycena a odeslána do počítačových systémů pro interpretaci, uložení a spuštění příslušné akce. 

RFID snímač jako součást RFID čtečky

RFID snímače umístěné v RFID čtečce konvertují elektromagnetické vlnění do lépe využitelné formy dat. Informace získané z RFID tagů jsou následně snímačem v RFID čtečce odesílány přes komunikační rozhraní do hostitelského systému, kde mohou být data uložena v databázi a později analyzována.

Vzhledem k tomu, že RFID čtečka může komunikovat v dané chvíli pouze s jedním tagem, je třeba nalézt algoritmus pro identifikaci jednoho konkrétního tagu. 

Lze to přirovnat například k situaci, kdy učitel požádá všechny nové studenty, aby vstali, pokud jejich příjmení začíná písmenem A. Pokud vstane pět studentů, učitel je požádá aby zůstali stát, pokud je na druhém místě v jejich příjmení písmeno A. Tak pokračuje, dokud nezůstane stát pouze jeden student. Pro různé systémy existují rozdílné algoritmy.

Na co myslet při výběru RFID čtečky?

Pracovní frekvence RFID čteček

Pro RFID čtečky se používají 3 hlavní frekvence

  • 125 kHz (pásmo LF)
  • 13,56 MHz (pásmo HF)
  • 868 MHz (pásmo UHF)

Jde o jeden z nejzásadnějších parametrů, který byste měli při výběru RFID čtečky zvážit. Pracovní frekvence RFID čtečky má totiž vliv na čtecí vzdálenost. Snímače LF a HF mají čtecí dosah přibližně 5 až 15 cm, kdežto RFID čtečka pracující v pásmu UHF načte tag i na několik metrů. 

Proto se RFID čtečky s UHF pásmem využívají převážně ve skladech nebo ve výrobě, kde je potřeba pro efektivní identifikaci větší dosah. RFID skenery s menším dosahem jsou dostatečné pro aplikaci při identifikaci osob nebo v docházkových systémech.

Komunikační rozhraní RFID čteček

RFID čtečky využívají různá komunikační rozhraní a protokoly. Nejběžnější je RS232 a USB. Ale setkáte se také s RS485, l2C nebo 1-Wire. Před výběrem RFID čtečky zvažte, jaké má rozhraní a zda je kompatibilní s další technologií, kterou ve firmě používáte. 

Vnitřní paměť RFID čteček

Některé RFID čtečky nemají žádnou vnitřní paměť, některé ji obsahují. Díky interní paměti mohou ukládat data v režimu offline nebo například ovládat zámek s využitím relé. Proto byste měli mít při výběru čtečky RFID čipů v paměti i tento podstatný parametr. 

5 výhod RFID čteček značky Zebra

Pokud nechcete dělat kompromisy, spolehněte se při inventarizaci a sledování zboží na nejlepší RFID čtečku. Ohromí vás nejen dlouhým dosahem 18 metrů. Zjistěte všechny její přednosti.

Ať už potřebujete efektivně přijímat zboží v maloobchodě, nebo například sledovat pohyb dílů ve velkoskladu, nejspíš se chcete opřít o co nejkvalitnější zařízení. Takovým jsou například mobilní RFID čtečky Zebra s Androidem s výkonnou RFID anténou.

RFID čtečky Zebra vynikají v těchto oblastech

  • Výkonná integrovaná anténa s dlouhým dosahem.
  • Vysoký čtecí rozsah.
  • Intuitivní ovládání a bezporuchovost.
  • Ergonomie pro pohodlné celodenní použití.
  • Velký a přehledný dotykový displej.

Pojďme si přiblížit 5 nejzajímavějších oblastí, ve kterém je RFID čtečky Zebra o krok napřed před podobnými produkty ve stejné třídě:

1. Čtení RFID tagů na 18 metrů, o 40 % přesnější

Některé RFID čtečky Zebra dokáží načíst taky na vzdálenost 18,2 metrů. To v praxi znamená, že se obsluha nemusí zbytečně přibližovat ke každé “bedně” – zvládne tak za stejný čas načíst více tagů

To vše je umocněno o přesnost vyšší o 40 % a rychlost vyšší o 20 % podle testování výrobce.

2. Ergonomie a odolnost, která usnadňuje celodenní práci s RFID čtečkou v ruce

Spolehněte se, že i když RFID čtečku obsluha drží a ovládá v jedné ruce celou směnu, cítí se stále pohodlně. RFID čtečka je lehoučká a skvěle padne do ruky.

Přesto ji jen tak něco nerozhodí: Snese pád z 1,5 metru na beton, je vybavená krytím IP54 a odolným sklem Gorilla Glass, které chrání dotykovou obrazovku. Proto je pravidelná manipulace s čtečkou nenáročná a podpoří efektivní výkon obsluhy.

3. Kompatibilita s dalšími zařízeními Zebra

Máte-li ve firmě jiné RFID čtečky a další zařízení Zebra, nemusíte se bát, že si nebudou rozumět. Čtečky sdílí stejné EMDK a RFID SDK jako všechny ostatní čtečky a sledy Zebra. To vám umožní vše účinně řídit bez ohledu na to, jaké produkty Zebra ve firmě používáte.

4. Klávesnice i dotyková obrazovka na jedné RFID čtečce

RFID čtečky Zebra podporují aplikace, které se snadno ovládají, ať už pracujete s vestavěnou klávesnicí nebo dotykovým displejem:

Někteří zaměstnanci raději využijí velkou plochu dotykového LCD, jiní jsou zvyklí na klasickou klávesnici. Nemusíte nic měnit, RFID čtečka Zebra se přizpůsobí potřebám každého uživatele.

5. Bezkonkurenční funkce Mobility DNA

Pevnou součástí bezdrátových RFID čteček Zebra je ucelená sada inovativních aplikací a nástrojů pro správu a vývoj aplikací Zebra Mobility DNA.

Řešení zahrnuje rozšíření jako SimulScan Document Capture a Workforce Connect Push-To-Talk (PTT) Pro, asistenta pro pohyby typu swipe, plně dotykovou terminálovou emulaci All-Touch Terminal Emulation (TE) a další.

Chcete poradit při výběru RFID čtečky a dalších zařízení využívající RFID technologii? Ozvěte se>>

RFID čtečky a jejich uplatnění

RFID čtečky jsou provedeny v různých velikostech a nabízejí různé funkce. Mohou být umístěny ve stacionární poloze (například vedle dopravního pásu ve výrobě nebo u vrat do skladu), jako mobilní zařízení nebo mohou být dokonce integrovány v elektronických přístrojích, jako jsou například tiskárny etiket. 

Příklady využití RFID čteček:

Tady najdete všechna řešení, kde se využívají RFID čtečky>>

Zvažujete implementaci RFID řešení? Naši specialisté na RFID technologii jsou připraveni vám poradit.

nezávazná konzultace